Warning: extract() expects parameter 1 to be array, null given in /home/iresbg8w/public_html/header_biomass2 on line 63

Warning: extract() expects parameter 1 to be array, null given in /home/iresbg8w/public_html/header_biomass2 on line 64
Oтоплителна инсталация в офис сграда на И.Н.А.-Трейдинг

Водогреен котел Ariterm BioComp 150 kW на дървесен чипс ще топли офис сградата на И.Н.А.-Трейдинг. Инсталацията бе изградена и успешно въведена в експлоатация през Декември 2011. Проекта бе финансиран от Обединена Българска Банка по програма КЛЕЕВЕИ.

Парова централа Яна - Панагюрище

През месец Април започва инсталацията на първият индустриален проект на ИРЕС. Проекта е за парова централа с мощност от 1.7 MW, която ще произвежда пара за технологичните нужди на завода за хавлиени изделия Яна в град Панагюрище. В основата на инсталацията е котел Global 150, който ще гори дървесен чипс с влажност до 55% и е с производителност 2.5 тона пара на час при налягане от 10 бара. Очаква се централата за заработи края на месец Април.

Kогенерационна централа на биомаса

Италианските производители на котли за директно изгаряне на биомаса Uniconfort и на ORC турбогенератори Turboden започват изграждане на когенерационна инсталация на биомаса, която е първата по рода си за България. Представител на Uniconfort е фирма ИРЕС България. Нейният управител г-н Явор Жеков споделя, че технологията е най-надеждната в света за постигане на 8000 часа работа при максимален товар и е стандарт за този тип инсталации и факт, който лесно може да се докаже и гарантира при наличието на сервизни договори. Въпреки, това по-ниската преференциална цена за изкупуване на електричеството и по-ниското електрическо к.п.д. я правят по-малко атрактивна за българските инвеститори.И двете фирми могат да се похвалят с редица референтни инсталации:
Turboden с 249 инсталации в 28 страни;
Uniconfort - 15 инсталации в 4 страни (всички с Turboden).
На Балканите това е третата подобна инсталация след Турция и Румъния.

Интересни факти за инсталацията:
ном. мощност на котела: 5 MWth
к.п.д.на горивния процес - около 90%
електр. мощност на ORC модула: 1.2MWel
к.п.д. на ORC модула: 24%
допустима влажност на горивото: до 55% 
допустимосъдържание на пепел в горивото: до 8%
допустими размери на горивото: 80 х 80 х 200mm.